Avioliitto ilman yhteistä omaisuutta

Pari ystävääni meni naimisiin yhdeksänkymmentä-luvulla, jotta he pystyivät ostamaan kakun ja oluet, jotka siihen tarkoitukseen sai silloin elintarvikekortilla. He eivät olleet pari ja he tuskin olivat koskaan edes halanneet tosiaan, mutta juomien ja sokerikakun jälleenmyyntihinta antoi heille rahaa elämiseen useaksi kuukaudeksi, kummalekin tahollaan. Kuten he, myös monet muutkin ihmiset allekirjoittivat avioliittosopimuksen odottaen haluttuja tarvikkeita ja niitä kolmea kuherruskuukausyötä hotellissa, joista sai hyvän hinnan mustan pörssin markkinoilla.

Kaiken tämän jälkeen en oikein osaa ottaa vakavasti avioliittosopimusta. Jo vuosia olen elänyt avoliitossa ilman mitään papereita. Näin myös monet tuttavani elävät yhdessä kumppaneineen, joiden kanssa he eivät ikinä ole käyneet lähelläkään maistraattia tai virallistamatta mitenkään suhdettaan.Tässä ei ole kyse mistään kapinallisesta nykymuodista, vaan siitä, että avioliiton virallistaminen on kadottanut merkityksensä. Tämä johtuu pitkälti siitä, että ei ole olemassa yhteistä avio-omaisuutta, jota tuo sopimus suojelisi. Mitä eroa on siinä, että lapsella on naimisissa olevat vanhemmat vai ei, jos heillä ei ole mitään perinnöksi jätettävää omaisuutta eikä asemaa, jonka lait takaisisivat.

Me, jotka emme vielä ole täyttäneet neljääkymmentä vuotta, aloitamme rakkaussuhteet omistaen lähinnä vain päällä olevan nahkamme. Kun idylli lopahtaa, omaisuutemme mahtuu usein yhteen matkalaukkuun. Silloin kun rakkaudenpesä sijaitsee vanhempien kotona ja omalla palkalla ei saa hankittua mitään pysyvää ja siirretttävää omaisuutta, ei kirjatulla avioliittosopimuksella tai sen leimalla ole mitään merkitystä.

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s