Ratkaisuja

Jos sinulla ei ole ehdottaa ”ratkaisuja”, älköön mieleesi ainakaan tule käyttää kritiikin asetta, ovat minulle selvittäneet henkilöt, joilla itselläkään ei ole mitään keinoja tarjolla. Heidän äänensävynsä muistuttaa minua niistä tylsistyttävistä pioneerikokouksista, joihin osallistuin koko kouluaikani. Kun minun vuoroni oli puhua ja sanomiseni ylittivät henkilökohtaisen rajan systeemin kritisoimiseksi, aina joku pysäytti minut siihen paikkaan ja sanoi, että todellinen vallankumouksellinen tarjoaa ratkaisuja eikä valituksia. Arvioinnit tuli suorittaa rakentavalla tavalla – minulle ilmoitettiin – ja ajan kanssa ymmärsin, että se ei ollut kutsu ankaraan ja aikaansaavaan väittelyyn vaan hiljaiseen tyytymiseen.

Nämä typistetyt kritiikit toivat mukanaan sellaisia ongelmia, joihin eivät edes ”tarkoituksenmukaisen kritiikin” esittäjät löydä ratkaisuja. Esim. vähät tietoni taloustieteestä eivät salli minun uskaltaa oikaista tämän kaksinaisen talouden aiheuttamaa vääryyttä, jota olemme saanet kokea jo viidentoista vuoden ajan. Minulla ei myöskään ole tieteellistä koulutusta, jotta osaisin ratkaista marabún vitsauksen joka puolella. Onneton poliittinen kokemukseni estää minua ennalta näkemästä, miten Johannes Paavali II:n sanat ”Kuuba avautuu maailmalle ja maailma avautuu Kuuballe” saadaan toteutumaan.

Kuitenkin kansalaistajuni on saaanut minut löytämään RATKAISUN intuitiivisesti. Vain sananvapaus saa aikaan sen, että ne joilla on ratkaisuja tarjottavanaan uskaltavat sen tehdä. Taloustieteilijä, jolla on pöytälaatikossaan suunnitelma Kuuban talouden parantamiseksi tarvitsee takeet siitä, että häntä ei rangaista, jos hän sanoo mielipiteensä. Kaikki ne poliittiset, sosiaaliset ja ulkopoliittiset projektit, joita niiden keksijät pitävät piilossa peläten rangaistuksia, vaativat kunnioitusta ja omaa tilaa.

Antakaa kaikkien puhua, ei ole väliä, jos se tapahtuu valittamalla tai huolellisesti suunnitellun suunnitelman mukaan ongelmien ratkaisemiseksi. Ilmoittakaa julkisesti, että jokainen kuubalainen voi sanoa, mitä ajattelee ja ehdottaa mitätahansa ratkaisua eikä sen polittisella värillä tai ideologisella suunatutumisella ole väliä. Sitten voitte nähdä, että kaikki alkaa sujua ja että ehdotukset korvaavat valituksen ja miten huonosti tähän suhtautuvat kaikki krooniset kritiikin vastustajat.

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s