Toisenlainen Pablo

Pablo Milanés  ja minä jaoimme unohtumattoman illan anti-imperialistisella muistomerkillä. Hän oli lavalla laulamassa laajaa  repertuaariaan kun taas minä kannattelin kylttiä, jossa oli Gorkin nimi. Hänen konserttinsa kesti lähes kolme tuntia, mutta meidän muutaman uhmakkaan nostama kyltti oli ilmassa vain joitain sekunteja ennen kuin se tuhottiin. Vaikka olin niin lähellä Yolandan säveltäjää tuona elokuun 28. päivänä tunsin, että minun vastalauseeni ja hänen missionsa välillä oli tuhansia kilometrejä. Olin väärässä.

Olen lukenut Pablon antaman haastattelun El Público – lehdelle ja mikä tahansa hänen siinä antamistaan vastauksista saisi aikaan selkäsaunan, mikäli hän esittäisi ne Havannan keskeisillä toreilla. Hänen lausuntonsa muistuttavat niitä perusteita, jotka saivat minut avaamaan tämän blogin ja voisinpa pitää joitain hänen lausumiaan jopa ominani. Hänen lausumansa , että ”olemme pysähdyksissä kaikessa mielessä, teemme suunnitelmia tulevaisuutta varten, joka ei ikinä saavu”, koskettavat minua lähempää kuin kaikki hänen laulunsa yhteensä. Tuo tulevaisuus, josta hän puhuu, maalailtiin meille täynnä valoa ja musiikkia, johon kuului hänen äänensä laulamassa ”Cuba va”.  Tuon kangastuksen saavuttelemisessa kaikki uhraukset olivat pieniä, meidän tuli haudata erimielisyytemmme ja kaikki kritiikín jäänteetkin. Värit haalenivat utopian vanhentamissa kasvoissa ja voiton sinfonia muuttui eloonjäämisen reagettoniksi. Pablo Milanésin laulut muuttuivat entisaikojen hymneiksi, jollon me kaikki olimme viattomampia ja herkkäuskoisempia.

”Monia ihmisiä pelottaa puhua”, hän sanoo nyt ja polvet vavisten voin sen vahvistaa sen, että oman mielipiteen hinta in vielä liian korkea. Hän sävelsi eilen parhaan kappaleensa, johon ei tarvittu viritettyjä kitaran kieliä, mutta jossa kuului tyytymättömän kansalaisen ääni, joka osoitti hallitusta. Tätä musiikkia me miljoonat kuubalaiset hyräilemme, mutta hän pystyy tekemään sen lämpimällä äänellän, joka kerran sai meidät uskomaan kaikkea muuta.

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s