Yoani Sánchez – Kuka minä olen

Yoani Sánchez
La Habana, 1975
 
Opiskelin kahden vuoden ajan pedagogisessa instituutissa espanjalaista kirjallisuutta. Vuonna 1995 siirryin filosofian laitokselle, poikani oli syntynyt sen vuoden elokuussa ja saatoin päätökseen espanjalaisen filologian opinnot viiden vuoden opiskelun jälkeen. Erikoistuin Latinalaisen Amerikan nykykirjallisuuteen ja tein graduni polttavasta aiheesta ”Painostuksen alla lausutut sanat. Tutkimus latinalaisamerikkalaisesta kirjallisuudesta diktatuurien alla”. Yliopisto-opinnot päätettyäni minulle oli selvää kaksi asiaa: ensiksi, että älykköjen maailma ja korkeakulttuuri etoivat minua ja toiseksi että valitettavasti en halunnut olla filologi.
Syyskuussa 2000 menin töihin pimeään Editorial Gente Nuevan toimistoon ja tulin samaan lopputulokseen useiden muiden kuubalaisten kanssa: laillisesti ansaitsemalla palkallani en pystyisi elättäämään perhettäni.Niinpä lopetin sosiaalipalvelukseni, pyysin eroa ja ryhdyin paremmin palkatuksi espanjan opettajaksi- freelanceriksi – saksalaisturisteille, jotka kävivät Havannassa.

Se oli sitä aikaa (joka jatkuu vieläkin), kun insinöörit ajoivat mieluummin taksia, opettajat tekivät mitä vain päästäkseen hotellin vastaanottoon töihin ja kaupantiskillä palveli neurokirurgi tai ydinfyysikko. Vuonna 2002 pettymykset ja taloudellinen ahdinko veivät minut muuttamaan Sveitsiin, josta palasin perhesyiden takia ja monien ystävieni ja tuttavieni neuvojen vastaisesti kesällä 2004. Niinä vuosina löysin ammatin, jota vieläkin harjoitan: informaatioteknologian. Huomasin, että binaarikoodi oli läpinäkyvämpi kuin teeskennelty intellektualismi ja vaikka en koskaan ole ollutkaan hyvä latinassa, voisin yrittää kirjoittaa pitkiä html-kielen litanioita. Vuonna 2004 perustin kuubalaisryhmän kanssa- kaikki heistä asuvat Kuubassa -Consenso- lehden herättämään keskustelua. Kolme vuotta myöhemmin työskentelen yhä web masterina, kirjoittajana ja julkaisijana Desde Cuba portaalissa.
 
Huhtikuussa 2007 aloitin seikkailuni blogini “Generación Y” kanssa. Kutsun tätä ”pelkuruuden harjoittamiseksi”, koska blogissani voin sanoa sen, mitä sivillielämässäni minun ei anneta sanoa.

Asun Havannassa lehtimies Reinaldo Escobarin kanssa- hänen kanssaan olen jakanut viisitoista vuotta elämästäni. Olen päättänyt jäädä tänne ja päivä päivältä olen vähemmän filologi ja enemmän informaatioteknikko.

Mainokset

One thought on “Yoani Sánchez – Kuka minä olen

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s